Jan-Henrik Merihonka vem?

Jag levererades till den här världen på Jämsä sjukhus i början av 1970-talet. Efter studentexamen jag avslutade BBA (Bachelor of Business Administration) examen vid Helsingfors handelshögskola och fortsatte med att arbeta i produktutveckling av medicintekniska produkter såsom mammografiröntgenenheter, mobila röntgenenheterna och patientövervakningsutrustning. Arbete hos ett globalt företag (Instrumentarium / GE Healthcare) och vistelse i USA (Massachusetts, Indiana) samt i Ryssland har varit en stor lärande upplevelse som jag kan utnyttja varje dag.

Jag är 46 år, gift och pappa till en ivrig LEGO® tegel konstruktör.

USA

Mina erfarenheter med Förenta staterna började som utbytesstudent på Attleboro High School i Massachusetts. Några år senare höll jag på studera i Finland, arbeta i Massachusetts och studera vid Indiana University (IE) i Bloomington, IN. Merparten av tiden jag bodde med mina tidigare utbytesstudentfamiljer som har gett mig en stor insikt till vanligt amerikanskt familjeliv, med hamburgare, chips och Pepsi för kvällsmat och så vidare. I Indiana livet var litet annorlunda än vad som en genomsnittlig turist tar emot i USA. Jag var tvungen att reda ut fel i telefon och elräkningar samt skicka checkar till att betala bostads- och andra kostnader. Det var något nytt.

Man kan inte leva i USA utan att gå till baseball matcher. Oftast vi skulle muntra upp för Boston Red Sox, men ibland gick vi för att titta på såväl Pawtucket Red Sox. Den amerikansk fotboll, är dock något som jag bara inte kan räkna ut den stora grejen på det, men jag lämnar det till andra som kan.

Dynamiken i det amerikanska samhället gjort intryck på mig. Människor kan vara glada om någon annans framgång och inte genast vara avundsjuka med den här saken. Dessutom, om någon hamnar i konkurs, är det inte ett märke på ansiktet för resten av livet, men mer som ett bevis på att ha uppriktigt försökt att göra något. Man kan starta upp igen. Förutom detta, amerikanska barn uppfostras med massor av uppmuntran och stödjande ord. Inte undra på att de kommer att utveckla en stark självkänsla som hjälper dem att driva igenom svårigheter. Jag vill se ut ungefär så här i Finland. Välvilligt liv med kapital L.

Ryssland

Efter återkomsten till Finland, fortsatte jag med studier av ryska språket och fick en praktikplats på kontoret FINNVERA (KERA på den tiden) på S: t Petersburg, Ryssland, under ledning av legendariske specialist på finsk-ryska handeln, Hannu Linnainmaa. Det var spännande att delta i många möten i ryska språket samt köra KERA ärenden i staden. På kvällarna smuttade jag te med min värdinna babushka och lärde mycket om ryska språket, historia och samhälle genom hennes minnen av det förflutna och möten med hennes familjemedlemmar. När jag reste runt i S: t Petersburg, Leningradsky Oblast och Republiken Karelen, blev jag van vid gropiga vägar, skramlande dörrar i butiker och stora pooler på gatorna på grund av frusna avlopp. Jag har aldrig före eller efter varit på balett eller opera så ofta som jag gjorde min under min vistelse i Ryssland. När rubelkrisen 1998 började kasta dyster skugga på utsikterna till arbete, valde jag att arbeta i Finland för tillfället.

Muita tekstejä (Andra texter) -sektionen innehåller en berättelse om min resa till tidigare finska staden Käkisalmi, nuförtiden staden Priozersk vid Ladogasjön. Tyvärr berättelsen är på finska, du kan försöka klistra in texten i Google Translator.

Att flytta till medicinsk teknik

Jag började arbeta som teknisk skribent för mammografiska röntgenprodukter av Instrumentarium Imaging. Förutom sedvanlig skapning av dokumentation i amerikansk engelska, involverade positionen slutanvändarensutbildningar, besöka kunder och mässor på båda sidor av Atlanten. Jag lärde mig att läsa röntgenbilder och förstå hur området medicinsk teknik fungerar. En stor skala av förändring skedde när GE förvärvade Instrumentarium och vi blev en del av GE Healthcare. Produktutveckling med kollegor runt om i världen gav mig en inblick i den globala projektarbete. Sedan GE, har jag arbetat på Innokas Medical Engineering som en teknisk skribent för en patientenövervakningsenhet. Just nu är jag på väg för 15: e året i medicinsk teknik.

Historia

Historien har alltid varit min hobbyprojekt och ett par år tillbaka blev jag fascinerad av att skriva en berättelse om Napoleon göra övergången till USA. Boken publicerades under titeln Operaatio Napoleon - Waterloosta Washingtoniin av Minerva Kustannus Oy, Helsingfors. Det blir en uppföljare till boken samt en version i amerikansk engelska. Andra bokstav projekt inkluderar science fiction tidsreseberättelsen, en intensiv brottshistoria och en fiktion berättelse som involverar hemliga tjänster av en viss, men ändå unrevealed land.

Språkkunskaper

Medan man reser, jag anser att det lönar sig att ha minst en rättvis nivå av förståelse av det lokala språket. Min första språk är finska. Övriga språkkunskaper är listade med början från den starkaste: amerikansk engelska, ryska, svenska, tyska, franska och spanska. Läsa färdigheter i italienska och portugisiska. Inledande kurser i grekiska och hebreiska. Framtida mål Språk: Turkiska.

Impulser för mina ryska studier var det faktum att Ryssland alltid kommer att vara vår stora granne. Det säkerligen inte skulle skada att veta språket som talas från Vyiborg till Vladivostok och används som lingua franca i några andra regioner i världen. I början av 2000-talet gick jag med IRR-TV till en kristen Media konferens i Moskva. Det var trevligt att höra hur talare från olika hörn i Östeuropa och Baltikum begagnade Ryska språk att leverera sina tankar och budskap bland konferensdeltagarna.

En annan intressant upplevelse ägde rum i Jerusalem där jag lyssnade på en engelskspråkig tal som tolkades till hebreiska genom mikrofonen. En grupp rysktalande människor satte nära mig och jag kunde konstatera tolkningen från hebreiska till ryska. Jag blev överraskad av ett litet antal förändringar i innehåll under två tolkningar i följd. Skickliga amatör tolkar.

Musik

Under fritiden spelar jag 12-strängad gitarr och elgitarr, lite piano. En riktig långsiktig dröm är att kunna plocka upp fiolen och spela Thaïs Meditation av Massenet.

Jag är en lång tid Beatles och Buddy Holly aficionado. Bland de senaste upptäckterna är en fantastisk finsk acapella grupp kallad ClubFor5.

Humanitära biståndsprojekt

Under min vistelse i huvudstadsregionen, jag lärde känna många underbara människor som investerat sin tid och kraft på att samla in kläder och andra föremål som lämpar sig för varje dag livet för dem som behöver i utlandet. De mottagna artiklar sorterades ut och de i anständigt skick packades för transporten. Huvuddelen av donationerna skeppades till Buryatya i järnvägs behållare. Innehållet överlämnades till de behövande genom lokala kyrkor och städer. Exempel inkluderar varma kläder så att barnen kunde gå i skolan under kalla vintermånaderna, rullstolar till personer med funktionsnedsättning, skidor till skolbarnen och så vidare. Jag hjälpte till med gränsformaliteterna och tjänade som tolk i allmänhet. Ibland levererade vi biståndsartiklar direkt från van som vi reste i Karelen. Min farfars hemtrakten var Uusi Kirkko, nuvarande Poljany, men han var tvungen att lämna sin hem efter andra världskriget. Kanske förklarar varför Karelen har varit nära mitt hjärta.

Andlighet

Fram till studentenexamen, var jag ganska långt från andliga värden och inte ens deltog i den lutherska konfirmationen. Jag brukade läsa verk av olika filosofer som verkade ha trevliga tankar men nånting saknades fortfarande. Vid den där tidpunkten jag betraktade Bibeln som en bok bland de andra. Sedan upplevde jag en andlig renässans och blev kristen och skrifterna i Bibeln kom nära mig på ett helt annat sätt än tidigare. Jag inte längre skummade Bibeln "lite här och lite där" för att bestyrka mina egna uppenbara fördomar, men nu var jag faktiskt ivriga att lära.

När man uppriktigt undersöker några bibliska ämnen, kan man hitta grunden till riktlinjer som Bibeln lär. Nuvarande trend i det västerländska samhället har för avsikt att utrota kristendomen, men när man läser nyheter och observerar förändringarna i samhället får en att tro att lycka och trygghet har inte varit stora biprodukter av sekulariseringsprocessen. Jag anser mig som en konservativ som vill behålla Finland ett kristet land, be för skydd och vägledning för vårt fosterland och våra politiker.

Anmärkningen: En grundläggande översättning av Google Translator. Korrigeringar och redigering av Jan-Henrik Merihonka. Översättningsfel kan fortfarande förekomma.