Turvallisuus/NATO/Ruotsi

NATO-kantani

En kannata NATO-jäsenyyttä nyt. Venäjän toimia on seurattava tarkasti ja tehtävä maalle selväksi, että on myös Venäjän etu, ettei se ala uhkailla Suomea ja ajamaan Suomea NATOon. Minusta Suomen tulisi pysyä mahdollisimman neutraalina maana NATOn ja Venäjän välillä.

Taustaa

Kysymys NATOsta tulee erittäin usein esiin kampanjan aikana käymissäni tori- ym. keskusteluissa. Mielipiteet ovat useimmiten vahvoja suuntaan tai toiseen. Turvallisuustilanne on dramaattisesti muuttunut kuluneen vuoden aikana. Kukapa olisi Sotshin Olympialaisten aikaan voinut kuvitella mitä Krimillä tulisi tapahtumaan tai Itä-Ukrainassa? No, ehkä joillakin oli siitä joko tietoa tai hyvä intuitio. Joka tapauksessa asiaa joudutaan pohtimaan tarkasti, nyt ja jatkossa.

Miksi en kannata NATO-jäsenyyttä

• NATOn perussopimuksen viidennen artiklan mukainen apu ei ole automaattista, vaan lähinnä toimii pelotteena mahdollista hyökkääjää vastaan.

Mahdollinen avunpyyntö käsitellään NATOn neuvostossa ja sen jälkeen kukin maa itse päättää miten asiassa ovat mukana. Heillä on moraalinen velvollisuus tulla apuun. Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, niin millaisella viiveellä apua tulisi? Vai tulisiko sitä sittenkään? Olen tästä aika skeptinen. Suomen kyllä odotettaisiin täyttävän moraaliset NATO-velvoitteensa olemalla muiden NATO-maiden tukena, mutta noinkohan muualta tulisi väkeä taistelemaan suurta Venäjää vastaan. Selityksiä luultavasti alkaisi tulla jos jonkinlaisia.

• NATOn sodankäyntikuluissa puhutaan miljardeista euroista. Jos Suomi NATO-maana joutuisi/lähtisi mukaan jonkun muun alueen taistelutalkoisiin, se maksaisi meille maltaita.

• NATO-jäsenyys itsessään maksaisi noin 40 miljoonaa euroa vuodessa sekä 20 miljoonaa euroa.

Suomi maksaa jo nykyisinkin 120-140 miljoonaa vuodessa kriisinhallintabudjetissa ja osallistuu NATOn harjoituksiin. NATOlla on myös tavoite, jonka mukaan sotilasmenoihin tulisi käyttää 2% bruttokansantuotteesta. Nyt Suomen luku on 1,3%. Tämän nousua tosin hillitsee jossain määrin se, että Suomi käyttää puolustusmäärärahoista kalustohankintoihin yli NATOn suosittaman 20%.

• Mikäli Venäjä miehittää EU-maan, siitä seuraisi melkoinen kauppasotku ja todennäköisesti maan sulkeminen SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Venäjä tuskin haluaa tätä.

• NATO-jäsenenä Suomelta odotettaisiin sotilaita NATOn projekteihin

• NATO-jäsenyys toisi valtavat jännitteet Suomen ja Venäjän välille.

• NATO-jäsenyys on nopeimmillaankin vuoden kestävä prosessi. Venäjä todennäköisesti loisi monenlaista painetta Suomen suuntaan.

• NATO ei välttämättä edes ole innokas ottamaan Suomea jäseneksi.

Linkkejä

Helsingin Sanomien NATO-jäsenyysartikkeli (http://www.hs.fi/sunnuntai/a1395468694831)

Mitä hyötyä tai haittaa Nato-jäsenyydestä olisi Suomelle

Wikipedia

Turvallisuusyhteistyö Ruotsin kanssa?

Ruotsi on viimeksi ollut sodassa vuonna 1809. Miksi se lähtisi riskeeraamaan itsensä Suomen puolesta Venäjää vastaan? Rauhan aikana Suomi toki voisi pitää kivoja yhteisiä sotaharjoituksia Ruotsin kanssa, mutta pitäisikö sopimus tiukan paikan tullen? Minä olen epäileväinen sen suhteen.

(C) 2015 Jan-Henrik Merihonka