Kehitysapu

Vaalikoneissa ja vaalipaneeleissa on ollut puhetta, että tulisiko Suomen päästä YK:n suosittamaan 0,7%:n tasoon BKT:sta kehitysapumärärahojen suhteen. Jos kansakunnat pääsisivät tuohon YK:n jostain repäisemään 0,7%:iin, niin kohta YK nostaisi lukua ylöspäin.

Minusta kehitysapua on hyvä ja tarpeellista antaa, mutta turha nykytasosta on lisää lappaa rahaa maihin, jossa johtajat kahmivat rahat tai joku muu korruption osa napsii rahaa matkan varrella niin, että apukohteeseen ei sitten menekään juuri mitään. Suomessa on paljon talousahdinkoa ja pahoinvointia, joka pitää hoitaa ennen kuin asiat karkaavat käsistä. Jos meillä kaikki romahtaa niin ei meistä ole tulevaisuudessa auttajiksi.

Kansainvälisen yhteisön pitäisi määrätietoisesti poistaa luihut johtajat ja vaihtaa parempia tilalle. Jos asiat eivät kertakaikkiaan suju, niin sitten esim. YK:n pitäisi perustaa tilapäishallinto ja luoda maahan paremmin toimiva hallinto ja yhteiskunnan perusta.

Yhtenä ongelmana on joskus mainittu kehittyvien maiden veron kannon heikkous ja tilastointimenetelmät. Näkisin, että kansalaisille pitäisi saada perusturvallisuus kuntoon, että he uskaltaisivat toimia ja sijoittaa omaan pienyritykseen. Näin mikrotalous alkaisi kehittyä ja aikanaan makrotalouskin alkaisi korjata kehityksen hedelmiä valtion kassaan. Tätä vaihettaa kehittyneiden maiden on syytä tukea.

Jyväskylän kirjamessuilla näin kirjamyynnissä kehitysavun ongelmista kertovan kirjan Kehitysavun kirous. Aion lukea sen vaalien jälkeen ja katsoa mitä kirjoittaja kehitysavusta sanoo.