Kannustava perusturva (KD:n malli)

Miltä kuulostaisi asioida yhdellä luukulla henkilökohtaisen työnohjaajan opastamana, jos olet työttömänä, osa-aikaisesti työskentelevänä tai suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä?Työmarkkinaesteet ratkottaisiin yhdessä, et jäisi yksin byrokratiarattaisiin.

Kristillisdemokraatit julkaisivat oman sosiaaliturvamallinsa 2015. Yksi yleistuki yhdeltä luukulta henkilökohtaisella opastuksella. Etuusviidakossa tarpomisen sijaan työikäinen- ja kykyinen hakee yleistukea, joka muodostuu monesta eri elementistä. Kannustava perusturva on yksinkertainen, yksilökohtainen ja työhön kannustava.

Tukea voi hakea niin työtön, osa-aikaisesti työskentelevä kuin yrittäjäkin. Sen tavoitteena on kohentaa työkykyä ja palauttaa henkilö työmarkkinoille henkilökohtaisen työnohjaajan opastamana. Myös yrittäjyyden aloittaminen yleistuella työnohjaajan avulla, neuvoilla ja tuella helpottuu huomattavasti.

Omat kokemukset työttömyydestä ja yrittäjyydestä parin kymmenen vuoden takaa eivät ole mitenkään kannustavia. Erityisen harmittavana koin, kun työttömänä yksinhuoltajana opiskelin iltakursseja ammattikorkeakoulussa ja jouduin tilanteeseen, missä tukea ei saanut mistään taholta. Kun yhdelle instanssille olin opiskelija, niin toiselle en sitä ollut. Ei herunut opintotukea, ei työmarkkinatukea, eikä toimeentulotukea. Ei auttanut, kuin hakea opintojen päättämistodistus, kun ei sillä hetkellä töitäkään löytynyt.

Pirjo

Aiheesta lisää: KD:n kannustava perusturva