Kaurapataleipä Pirjon tapaan

Kun 12-v. jälkikasvu tahtoo tehdä uusia makumatkoja, niin se on pistettävä tuumasta toimeen!

Olin tässä viikolla pitkästä aikaa leiponut pariin otteeseen sämpylöitä ja siinä sivussa sattui silmiin vanhan ruisjauhopussin kyljestä setsuuriohje. Mielessä on usein ollut ajatus kokeilla vuokaleipien pyöräyttämistä, mutta talosta en löytänytkään yhtään leipävuokaa, vaikka kellaria myöten kolusin. Kovasti luulin sellaisia omistavani.

Tokmanniltakin olivat kaikki silikonivuoat hävinneet hyllyiltä, kaikenlaisia perusvuokia kyllä löytyi. Onneksi myyjä totesi leipovansa pataleipää. Nappasin tästä kiinni ja päätin kokeilla pataleipoilua, kunnes taas myyntiin tulee niitä haluamiani helppokäyttöisiä vuokia.

Selailin netistä erilaisia reseptejä, joista löytyikin monia mielenkiintoisia myöhempää käyttöä varten - kunhan on sopivat ainekset. Itse kokeiluun valikoitui Me Naiset -lehden kaurapataleipä, josta piti muokkailla oma variaatio, kun ei ollut kaurajauhoja.

Eipä muuta kuin leipurikaveri mukaan touhuun ja aineksia kasaamaan. Kulhoon kuiva-ainekset ja vähän hämmentelyä, minkä jälkeen lisäsin ohjeen mukaisen viisi desiä vettä. Roni ihmetteli heti, että onpas kuivan näköistä taikinamössöä. Sanoin, että kyllä se siitä tasaantuu, kun vain sekoittelet. No vaatihan se hieman nesteen lisäystä ja vieläkin näytti kuivahkolta taikina, mutta sillä mentiin.

Aamulla piti herätä aikaisemmin, jotta olisi tuoretta leipää aamupalapöydässä. Tästäkään ei ihan kommelluksitta selvitty, siitä lisää ohjeen jälkeen.

Klikkaa tästä alkuperäiseen reseptiin

Kaurapataleipä

resepti:

1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
5,5 dl vettä

lisäksi:
vehnäjauhoja leivontaan


Valmistaminen:

15 min + kohotus 12–16 t + kypsennys 45 min

Mikäli haluat leipää aamupalalle, valmista taikina edellisenä iltana ja jätä yön ajaksi kohoamaan huoneenlämpöön.

  1. Laita kaikki kuiva-aineet kulhoon ja pyöräytä niitä hieman sekaisin. Lisää reilusti käden lämpöinen vesi kulhoon ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli tai 12–16 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane kannellinen pata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Aamutuimaan ei hoksottimet ole ihan parhaimmillaan, joten laitoin uunin 200 asteeseen. Huomasin tämän vasta, kun puolen tunnin päästä otin kannen pois. Käänsin uunin 250 asteelle ja pidin leipää vielä 30 minuuttia uunissa. Leipää kun kopauttaa pohjaan sen pitäisi kumista ontosti. Sitähän tämä leipä ei vielä tehnyt, mutta leikkasin toiveikkaana palan. Uuniinhan ne oli vielä laitettava kymmeneksi minuutiksi.

Kaunis leipä siitä tuli ja niin herkullinen, että se on jo melkein syöty!

Pirjo 20.04.2020
(eka julkaisu kotisivun omassa osiossa)